Kronprinsessan Victorias smycke

Smycket är ett porträtt av Kronprinsessan Victoria.

Det gjordes till en utställning som hette Kvinnliga Former. Jag bjöd in mina kvinnliga kollegor i Nutida Svenskt Silver till en gemensam utställning med vernissage 8 mars 2007, Internationella Kvinnodagen.

Vi valde var sin kvinna att porträttera med ett smycke. Jag valde att göra ett porträtt av Kronprinsessan Victoria. En ung kvinna i en svår roll som jag tycker hon klarar av alldeles utmärkt.

I mitt smycke ville jag visa på hennes två roller, den privata och den offentliga. Den yttre formen på smycket är stram men inuti sprudlar det. Smycket är vändbart så att låset kan bäras fram eller bak.

Smycket är tillverkat i silver och aluminium. Jag ville ha in färg och därför valde jag aluminium som anodiserades och färgades för hand i min ateljé'. Det gav den livfullhet jag var ute efter.

Smycket finns idag hos Kronprinsessan Victoria